Blog > Komentarze do wpisu

SAŁATKA TAJSKA

  • wołowina, lub inne mięso ok. 100 gram na osobę

  • sałata

  • ogórek

  • pomidorki wiśniowe (lub zwykłe)

  • cebula dymka

  • bazylia świeża – niekoniecznie

Marynata (robię na oko)

  • sok z limety lub cytryny

  • chili suszone – ile to lubi

  • ząbek czosnku

  • sos sojowy

Sos do sałatki:

  • 2 łyżki soku z limety, lub cytryny

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • trochę chilli

Przygotowanie:

Mieszamy składniki marynaty, w to rozduszony czosnek, kroimy mięso i w marynatę na około pół godzinki.

Płuczemy warzywa, rwiemy sałatę, kroimy pomidorki (wiśniowe na połówki), ogórka, cebulkę, wszystko do michy.

Smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (mniej więcej 10 minut).

Robimy sos z podanych składników.

Jeszcze ciepłą wołowinę wrzucamy do sałatki, zalewamy całość sosem.

Można posypać listami bazylii.

Pyszne z bagietką.

 

 

MA PO DOUFU

(przepis kucharza Pawła Albrzykowskiego, zdradzony studentom Dalekiego Wschodu podczas warsztatów w Rabce, do znalezienia też w książce “Tofu w kuchniach Dalekiego Wschodu”)

Przepis z Syczuanu, bardzo ostry

Składniki:

  • 250g tofu (w kostce)

  • 120g mielonego, lub drobno siekanego mięsa

  • łyżka zmiażdżonego czosnku

  • pół filiżanki groszku ugotowanego, lub z puszki

  • łyżka pasty z chilli – ja daję sambal (do kupienia w marketach), w oryginale powinien być doubanjiang

  • łyżka sosu sojowego

  • sól, cukier

  • posiekana cebulka

  • chilli – jak będzie za mało ostre

  • olej

  • pół szklanki bulionu

  • posiekany szczypiorek lub por

Przygotowanie:

Tofu kroimy w małą kostkę i blanszujemy około 2 minuty.

Mięso miesza się z czosnkiem, sosem sojowym, pastą z chilli, siekaną cebulką, cukrem i marynuje kilkanaście minut.

Na oleju przesmaża mięso intensywnie mieszając.

Dorzuca się tofu, groszek i bulion.

Dusimy chwilę razem i próbujemy – jak próba niepomyślna dodajemy: sól, chilli ;)

Jak jest za luźne zagęszczamy.

Zagęszczacz:

  • mąka ziemniaczana

  • woda zimna

  • wymieszać

  • powoli dodawać do potraw, mieszając

Podaje się potrawę z ryżem, posypaną szczypiorkiem lub porem.

(W oryginale jest jeszcze łyżka czarnej sfermentowanej fasoli, którą dodaje się razem z tofu groszkiem do potrawy. Nie udało mi się znaleźć i zawsze robiłam bez – wychodzi pycha.)

Wygląda mniej więcej tak (moje jest mniej tłuste):

Obrazek "http://www.kochkiste.de/MaPoDoufu.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

 

Terminy wystepujące we wpisie:

- wakame - zielone wodorrosty

Obrazek "http://www.yaohide.com/img/namawakame_photo.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.


- Pasta doubanjiang - pasta z papryki, octu, pieprzu, fasoli, chyba oleju, etc:

przed zmieleniem:

Obrazek "http://www.princeroy.org/food/soy5.JPG" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

w słoiczku:

Obrazek "http://www5.ocn.ne.jp/~konantrg/order/images/doubanjiang.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Bliski zamiennik - sambal olek

Obrazek "http://www.asiamahal.de/catalog/images/SambalOlek750.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Kimchi - koreańska kiszonka na ostro. Wersja podstawowa to kiszenie kapusty pekińskiej. Wersja najpyszniejsza to ogórki :)

http://1stopkorea.com/index.htm?cooking-kimchi.htm~mainframe

Obrazek "http://languages.arts.unsw.edu.au/korean/korean_images/KoreanNTOpics%20/food%20kimchi.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Bibinda - danie koreanskie. Tłumaczone jako coś na ryżu. Zazwyczaj jest to mięsow jakiejś marynacie, trochę kimchi, szpinaku i obowiązkowo surowe żółtko.

środa, 20 września 2006, bayushi

Polecane wpisy

  • Pulpeciki po włosku?

    Składniki: mięso mielone, samodzielnie lub kupione cebula czosnek przyprawy – ja daję koperek, oregano, sól, pieprz i chili (ale ja chili daję do wszystki

  • Smoothie

    Smoothie nie powinien właściwie zawierać mleka. Można więc nazwać go inaczej. Liczy się i tak smak. A mnie zachciało się czegoś z witaminami, pomarańczowego i j

  • Zapiekanka z makaronu z sosem chili

    Przepis pamięta jeszcze zamierzchłe czasy, kiedy to nie umiałam gotować chińszczyzny, a na rynku istniał już sos „słodkie chili" - firmy nie pamiętam

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: mk, 195.160.252.*
2006/09/20 15:54:52
Nie "Bibinda" a Bibimbap, a wersja z mięsem to Yukedolsot Bibimbap. Danie to nie zawiera Kimchi, jest to ryż z różnymi warzywami koreańskimi (ew. mięsem) i surowym żółtkiem na wierzchu. Je się to z sosem Gochujang. Smacznego !
-
2006/09/20 16:14:11
O! Dziękuję za sprostowanie. No tak - jadłam to w Japonii i było bibinda.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2006/09/20 19:26:40
a mnie by to wszystko smakowało
Polska


Japonia
Osaka
Click for Osaka, Japan Forecast


Kraków
Click for Krakow, Poland Forecast



Powered by JapaneseStreets.com


Copy Mandarin text here to convert it to pin1yin1!
More pinyin and zhuyin conversion tools...

CTA - Closer to Asia Association CTA News service by Closer to Asia Association' width=
Pisz swój dziennik w Internecie