Blog > Komentarze do wpisu
Chilaquiles - nie robię!

Długo zbywałam pytanie Małgi pod noworocznym wpisem o mole i chilaquiles.

Zasługują one na osobny wpis. Są to dania kuchni meksykańskiej, które Małga z Hectorem, czyli grupa H&M nam upichcili.

Mole - to specjalny sos, który właściwie mozna samemu zrobić, ale ponieważ lista składników jest przeogromna chyba łatwiej kupić. W wielkim skrócie - jest to sos z chili i czekolady (kakao), w króry wrzuca się ugotowanego z dodatkeim chili kurczaka. Kurczaka przed wrzuceniem do sosu powinno się porwać na nitki. Ponieważ jest to wyjątkowo czasochłonne można zastosować metodę krojenia ;) Podaje się to  z tortilą i zajada.

Smak ciekawy, choć jest tam posmak czegoś, co mnie troszkę przeszkadzało.

 

Za to drugie danie! Miód cud. Danie właściwie jest daniem śniadanowym, u nas było surówką ;) No czymś w tym stylu.

Danie składa się z robionej własnoręcznie salsy i nachosów, które do nij wrzucane stają się miękkie. Przygotowanie proste:

  • puszka pmidorów w całości
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 suszonego chili chilpotle (jest to takie podwędzane chili, nie bardzo ostre; można też inne wykorzystać)

Wszsytko się miksuje, uwaga na oczy, bo pryska! Potem podgrzewa i wrzuca do tego nachos.

I wszystko jest pyszne pod warunkiem, że przygotowywali to H&M (choć bardziej M&H). Próbowaliśmy zrobić z Tomkiem - wyszło nieostre, dorzuciliśmy chili w płatkach, pomidory były jakieś sztuczne i w ogóle smakowało inaczej.

Wczoraj zrobiłam wariację na temat salsy - z dodatkiem bazylii i poszło to jako sos do makaronu. Było mniam.  Ale to nadal nie ten smak z chilaquiles...

Co ja robię źle? 

A żeby nie było za łatwo dodam, że ten sos salsa występuje też w wersji zielonej. Jej to juz nawet może nie będę próbowała zrobić.

Na Wiki wyczytałam, że można też zrobić  chilaquiles z sosem mole.

piątek, 12 stycznia 2007, bayushi

Polecane wpisy

  • Pulpeciki po włosku?

    Składniki: mięso mielone, samodzielnie lub kupione cebula czosnek przyprawy – ja daję koperek, oregano, sól, pieprz i chili (ale ja chili daję do wszystki

  • Smoothie

    Smoothie nie powinien właściwie zawierać mleka. Można więc nazwać go inaczej. Liczy się i tak smak. A mnie zachciało się czegoś z witaminami, pomarańczowego i j

  • Zapiekanka z makaronu z sosem chili

    Przepis pamięta jeszcze zamierzchłe czasy, kiedy to nie umiałam gotować chińszczyzny, a na rynku istniał już sos „słodkie chili" - firmy nie pamiętam

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/01/12 18:40:45
Mnie np. salsa roja z duńskich pomidorów zawsze smakuje jakby była zrobiona z tych papierowych pomidorów z etykietki.
Salsa verde -pyyyycha!
próbowałam zrobić w Meksyku ze świeżych zielonych pomidorów. Dostałam instrukcje od mamy Hectora, wszystko ugotowałam, zmiksowałam, podgrzałam i doprawiłam... I wyszło tak kwaśne, że nie było w ogóle jadalne. Obraziłam się i więcej nie próbowałam, zdając się na mistrzowskie wykonanie mamy Hectora :)
Na chilaquiles w wersji śniadaniowej można jeszcze dodać postrzępionego kurczaka, tarty ser i kapkę śmietany. Trochę papki fasolowej (frijoles refritos) na boku też nie zaszkodzi :)
-
katherinespiegel
2007/01/15 11:24:39
a to sprytne danie ;) chyba rzeczywiście muszę się nareszcie zabrać za eksperymenty kulinarne...
Polska


Japonia
Osaka
Click for Osaka, Japan Forecast


Kraków
Click for Krakow, Poland Forecast



Powered by JapaneseStreets.com


Copy Mandarin text here to convert it to pin1yin1!
More pinyin and zhuyin conversion tools...

CTA - Closer to Asia Association CTA News service by Closer to Asia Association' width=
Pisz swój dziennik w Internecie