Blog > Komentarze do wpisu
Pulpeciki po włosku?

Składniki:

  • mięso mielone, samodzielnie lub kupione
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy – ja daję koperek, oregano, sól, pieprz i chili (ale ja chili daję do wszystkiego właściwie)
  • bułka/lub bułka tarta (jak kto woli, bo są rózne szkoły)
  • parmezan starty
  • jajko
  • troszkę mąki
  • pomidory w puszcze
  • oliwa


Przygotowanie:

  • mięso – jak mielimy sami, to dodajemy też do maszynki czosnek, cebulę ibułkę
  • jak nie mielimy  - siekamy i mieszamy z mięsem
  • wbijamy jajko
  • wyrabiamy na masę jak na mielone
  • doprawiamy przyprawami i parmezanem
  • formujemy małe kulki (troszkę większe niż orzechy włoskie)
  • obtaczamy w mące (troszkę!)
  • rozgrzewamy olej na patelni
  • podsmażamy kuleczki
  • dodajemy pomidory z puszki
  • dolewamy troszkę wody
  • dusimy
  • w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy
  • zagęszczamy też odrobiną parmezanu


Podajemy z makaronem, np. rurami ;)

 

poniedziałek, 05 maja 2008, bayushi

Polecane wpisy

  • Smoothie

    Smoothie nie powinien właściwie zawierać mleka. Można więc nazwać go inaczej. Liczy się i tak smak. A mnie zachciało się czegoś z witaminami, pomarańczowego i j

  • Zapiekanka z makaronu z sosem chili

    Przepis pamięta jeszcze zamierzchłe czasy, kiedy to nie umiałam gotować chińszczyzny, a na rynku istniał już sos „słodkie chili" - firmy nie pamiętam

  • Danie z tofu

    Składniki: tofu por papryka czerwona grzybki – mieszane mun i shitake olej (ja mam z orzechów ziemnych) Marynata: sos sojowy – jakieś dwie łyżeczki

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Polska


Japonia
Osaka
Click for Osaka, Japan Forecast


Kraków
Click for Krakow, Poland Forecast



Powered by JapaneseStreets.com


Copy Mandarin text here to convert it to pin1yin1!
More pinyin and zhuyin conversion tools...

CTA - Closer to Asia Association CTA News service by Closer to Asia Association' width=
Pisz swój dziennik w Internecie