poniedziałek, 05 maja 2008
Pulpeciki po włosku?

Składniki:

  • mięso mielone, samodzielnie lub kupione
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy – ja daję koperek, oregano, sól, pieprz i chili (ale ja chili daję do wszystkiego właściwie)
  • bułka/lub bułka tarta (jak kto woli, bo są rózne szkoły)
  • parmezan starty
  • jajko
  • troszkę mąki
  • pomidory w puszcze
  • oliwa


Przygotowanie:

  • mięso – jak mielimy sami, to dodajemy też do maszynki czosnek, cebulę ibułkę
  • jak nie mielimy  - siekamy i mieszamy z mięsem
  • wbijamy jajko
  • wyrabiamy na masę jak na mielone
  • doprawiamy przyprawami i parmezanem
  • formujemy małe kulki (troszkę większe niż orzechy włoskie)
  • obtaczamy w mące (troszkę!)
  • rozgrzewamy olej na patelni
  • podsmażamy kuleczki
  • dodajemy pomidory z puszki
  • dolewamy troszkę wody
  • dusimy
  • w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy
  • zagęszczamy też odrobiną parmezanu


Podajemy z makaronem, np. rurami ;)

 

poniedziałek, 21 kwietnia 2008
Smoothie

Smoothie nie powinien właściwie zawierać mleka. Można więc nazwać go inaczej.

Liczy się i tak smak. A mnie zachciało się czegoś z witaminami, pomarańczowego i jeszcze lekko słodkiego, co jeszcze pokonałoby głód (tak, wiosenne odchudzanie...nie potrafi).

Mój smoothie pomarańczowy spełnił wszystkie te zachcianki.

Składniki

  • pomarańcza albo dwie - obrać, począstkować
  • mleko w tubce - odrobinka
  • mleko zwykłe też odrobinka, może z 1/4 szklanki
  • lód
  • łyżka siemienia lnianego

Wykonanie

  • Wrzucić wszytsko do blendera i porządnie zmiksować
  • Wypijać przez słomkę 

Smacznego! 

czwartek, 27 marca 2008
Zapiekanka z makaronu z sosem chili
Przepis pamięta jeszcze zamierzchłe czasy, kiedy to nie umiałam gotować chińszczyzny, a na rynku istniał już sos „słodkie chili" - firmy nie pamiętam.
A co jeszcze ciekawsze - przepis wymyśliła moja mama.
Jest to obiad typu - wyjadanie resztek - zużywa się tu wszelkie gotowane, smażone mięsa, które zostały z innego obiadu. Gotuje się (albo zużywa) makaron i zapieka się razem na patelni podlewając obficie sosem.

Moja wersja jest bardziej „ekskluzywna" ;)

Składniki:

  • makaron rury
  • mięso - wykorzystałam schab ze świąt, ale robiłam to danie też z piersi kurczaka (które wcześniej trzeba pokroić w kostkę i usmażyć)
  • papryka czerwona
  • cebula
  • czosnek
  • słodkie chili
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

  • gotujemy makaron
  • na sporej patelni rozgrzewamy olej
  • smażymy - cebulę, dodajemy mięso i na koniec paprykę i czosnek zmiażdżony
  • dodajemy makaron
  • przesmażamy chwilę na ostrym ogniu
  • potem zmniejszamy ogień i dodajemy sos chili

Gotowe.
Smacznego!

I takie chili było:

czwartek, 20 marca 2008
Danie z tofu
Składniki:
  • tofu
  • por
  • papryka czerwona
  • grzybki – mieszane mun i shitake
  • olej (ja mam z orzechów ziemnych)

Marynata:
  • sos sojowy – jakieś dwie łyżeczki
  • imbir
  • czosnek – 2 ząbki
  • łyżeczka ostrej pasty fasolowej
  • troszkę chili
  • sherry (jak wytrawne to jeszcze dać troszkę cukru)

Sos:
  • troszkę wywaru, tak ok. pół kubeczka – ja mam z kostki
  • reszta marynaty
  • sok pomarańczowy
  • odrobina sosu rybnego

Zagęstnik:
  • mąka ziemniaczana +woda

Wykonanie:
  • Tofu w kostkę i do marynaty na godzinę
  • Rozgrzewamy olej i smażymy na złoto tofu – wyjmujemy.
  • Nowy olej i smażymy resztę składników, zalewamy sosem, gotujemy chwilkę – niech się smaki przegryzą.
  • Zagęszczamy
  • Dorzucamy tofu
  • Ostrożnie mieszamy

Podajemy z ryżem.

I można z zupką miso, bo jak nie zrobić miso, jak się ma już tofu? ;)

czwartek, 06 marca 2008
Katsuo

 

Katsuo:
http://www.pbase.com/image/59625141.jpg z: http://www.noodlesandrice.com/ingredient-spotlight-katsuo-bushi/http://www.pbase.com/image/59625141.jpg

 

W Japonii Mai nauczyła mnie przyrządzać bardzo prostą potrawę.

Jadałam ją tam dość często, bo nie była czasochłonna,a na dodatek była tania.

A potem, jakoś zapomniałam.

I przypomniała mi Baixiaotai dzierżąca w dłoni katsuo . Katsuo co prawda nie jest wymagane, ale jest wskazane do sałatki serwowanej do owej potrawy.

Zla wiadomość - ponoć nie jest dostępne w Polsce... :( Ale może w Smakach Świata sie pojawi...

 

Zestaw japoński zrobiłam wczoraj. Główna potrawa nazwy nie ma.

Bo jest zwykłym ryżem z tuńczykiem.

Składniki:

  • ryż

  • puszka tuńczyka w kawałkach, najlepiej w oleju

Przygotowanie:

  • ryż do garnka, płuczemy

  • zalewamy wodą w proporcji do ryżu 1:2

  • wrzucamy na to tuńczyka z olejem

  • delikatnie mieszamy

  • gotujemy pod przykryciem na małym ogniu żeby nie wykipiało

Gotowe!

Można posypać katsuo i odrobiną szczypiorku

Do tego serwujemy sałatkę szpinakową:

Składniki:

  • szpinak świeży lub mrożony w liściach!

  • Ocet ryżowy

  • cukier

  • sos sojowy

  • katsuo

Przygotowanie:

  • zblanszować szpinak

  • odcedzić

  • doprawić octem, cukrem, sosem sojowym

  • wyłożyć na talerzyki - każdemu zaaranżować własny

  • posypać katsuo

Pyszna jest!

Można zrobić też sałatkę z kiełków fasolki mung (to przepis z kuchni koreańskiej i książki Pawła Albrzykowskiego)

 

Składniki:

  • kiełki, najlepiej świeże

  • ocet ryżowy

  • sos sojowy

  • cukier

  • olej sezamowy - kilka kropel

Przygotowanie:

  • zblanszować kiełki

  • doprawić

  • do lodówki, żeby się schłodziło

Do dania powinno się podać jeszcze zupę miso shiro

Moja ostatnia miała w sobie troszkę marchewki, wakame, kilka plasterków pora i kilka grzybków shitake. Ale może też być czysta miso lub miso z tofu. Jak kto woli.

czwartek, 21 lutego 2008
Muf, muf, muffinki

Muffinki z papryką, porem i serem

Składniki:

  • papryka
  • por
  • kawałeczek sera - starty
  • mąka pp typ 2000 i 1800 (lub zwykła) - ok 300 g
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • margaryna lub masło - jakieś 100g, albo ok 7 łyżek oliwki z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawy - sól, pieprze, oregano, gałka, papryka słodka, ostra...co kto lubi

Co sie z tym robi:

  • por i paprykę podsmażyć na patelni
  • masło rozpuścić ostudzić
  • I tak jak się robi muffinki - czyli w jedną miskę suche, w drugą mokre. Do suchego podsmażoną paprykę i ser - zamieszać. Wlać mokre, niededbale wymieszać

Piec - 15 min w 200 stopniach.

W formie muffinkowej oczywiście.

Mam taką z allegro na 6 gniazd. Muffinków wyszło w niej 12.

Smacznego! 

I jeszcze jedno zdjęcie:

 

niedziela, 28 października 2007
Ryba w sosie hoisin

Składniki:

  • ryba (u mnie była to panga)

  • papryka czerwona pokrojona w paseczki

  • cebula – w pół krążki

  • kiełki fasoli

Na marynatę:

  • sos hoisin (2 łyżki do marynaty

  • imbir

  • czosnek

  • ocet ryżowy (łyżka)

  • słodka wiśniówka (2 łyżki)

  • łyżeczka cukru

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżka oliwy

  • mąka kukurydziana

Na sos:

łyżka sosu hoisin (można też dodać resztę marynaty)

pół szklanki rosołu dashi (lub innego rosołu z kostki)

 

Przygotowanie:

  • Rybę kroimy w paseczki.

  • Składniki marynaty siekamy, wlewamy, mieszamy...

  • Wrzucamy do marynaty rybę.

  • Odstawiamy na pół godziny.


  • Rozgrzewamy olej na woku (lub patelni.

  • Obsmażamy partiami rybę.

  • Wrzucamy na sitko lub papierowy ręcznik, żeby się z nadmiaru tłuszczu odsączyła.

  • Na oleju podsmażamy dokładając po kolei: cebulę, paprykę, kiełki.

  • Zalewamy przygotowanym sosem.

  • Doprowadzamy do wrzenia.

  • Wrzucamy rybę.


Podajemy:

  • z ryżem

  • i można z surówką z białej kapusty (bardzo dobrze się komponuje)


Miały być zdjęcia, ale wyładowały się baterie w aparacie :/

Następnym razem, bo danie pewnie będzie powtarzane.

Smacznego! :)

piątek, 05 października 2007
Kuchnia tajska – wieprzowina z imbirem.

Taką w sumie mało ciekawą nazwę nosi danie, które przygotowaliśmy sobie w weekend z książki otrzymanej od Małgi - „A little taste of...Thailand”.

A Little Taste of Thailand (Little Taste of)

http://www.amazon.co.uk/Little-Taste-Thailand/dp/1740453611

 

Przepis oczywiście troszkę został zmodyfikowany, podam więc wersję by Barańscy Corporation, bo ten na pewno wychodzi pyszny.

Wymaga jednak troszkę składników, które nie są typowymi składnikami obecnymi w każdym polskim domu, ale dzięki temu danie ma wspaniały smak. A paradoksalnie w naszej kuchni zabrakło nam do przepisu – cebulki. No ale jak wiadomo – kuchnia azjatycka to dla mnie kuchnia podstawowa.


Nie przynudzając dłużej – jak się to robi i z czego. Nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od ilości osób i umiłowania do imbiru


Składniki:

  • wieprzowina pocięta w cienkie plasterki – miałam dwa plastry sznycli – zostały pokrojone w paski

  • grzybki mun – dałam około pół kubeczka

  • starty imbir - dużo było ;)

  • posiekane ząbki czosnku – sztuk 3

  • posiekana drobno cebulka

  • trochę chili

  • kilka łyżek rosołu, albo wody – był rosół z kostki

  • sos rybny – ok łyżki do dwóch

  • sos ostrygowy – 2 łyżki

  • cukier brązowy – łyżeczka

  • dodaliśmy jeszcze łyżkę rumu, powinien być jakiś tajski alkohol

  • olej do smażenia

  • do dekoracji – szczypiorek, liście kolendry, świeże chili pokrojone w paseczki – niekoniecznie


Przygotowanie

  • mięso zamarynować w oleju, czosnku i dosłownie odrobinie sosu sojowego, bo słone też są pozostałe sosy (tej części w ogóle nie ma w książce – mówią, żeby po prostu mięso dać na patelnię, ale takie barbarzyńskie mi się to wydaje)

  • grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, a potem pokroić

  • w miseczce zmieszać sosy z cukrem, rumem i chili

  • na rozgrzanym oleju w patelni lub woku smażyć partiami mięso i odkładać na talerz

  • posiekany imbir, cebulę, pokrojone grzyby - na patelnię, zalać sosem, dodać rosół/wodę, dorzucić mięso i smażyć całość około 1-2 min

  • na koniec dodać posiekany szczypior

  • resztę dekoracji – chili i kolendrę dodaje się już na talerzu


Podawać z ryżem.

Dobre jest!

     

     

czwartek, 23 sierpnia 2007
Kotleciki z cukinii

Trufla zainspirowała mnie do zrobienia kotlecików z cukinii. Pierwszy raz tak przyrządzałam cukinię

Przepis  mocno zmodyfikowałam, więc się podzielę ;)

Przyprawy:

plastry cukinii posoliłam bardzo mało, za to obficie posypałam ziołami z serii Fit-up Kamisu - do duszonych warzyw i dorzuciłam tymianku, który hoduję w doniczce na parapecie. Całość odstawiłam na jakieś pół godzinki

Panierka:

zmieszałam mąkę kukurydzianą z otrębami pszennymi. Otręby niestety łatwo się przypalają, trzeba uważać, ale smak - lekko orzechowy- wynagradza tę niedogodność. Resztę standardowo – jajko i potem mieszanka.

Sosik:

Kamis – sos do mizerii, który po prostu uwielbiam. Z jogurtem, bo kalorie ;)

Całość podałam:

z sałatką z sałaty i papryki doprawionej...tak Kamisem...sos zmysłowy z lawendą + oliwka i ocet winny.

(Czy jestem uzależniona od Kamisu? I czy powinnam dostawać wynagrodzenie z racji reklamy?)

Efekt – rewelacyjny:

wtorek, 21 sierpnia 2007
Kitsune udon
Kitsune udon według przepisu Momiji jest pyszne! Polecam!
 
Obrazek "http://ytoshi.cool.ne.jp/best_friends32/study/cl/food/udon/udon1_l.jpg" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.
za: http://ytoshi.cool.ne.jp/best_friends32/study/cl/food/udon/udon1_l.jpg 
 
1 , 2 , 3 , 4
Zakładki:
Autorka
Blogi azjatyckie
Blogi krewnych i znajomych Królika (czasem też azjatyckie ;))
Blogi, które lubię i odwiedzam
Fora
Japonia/Azja w różnych odsłonach
Kuchnia azjatycka i nie tylko
RPG
Zakładki różne
Polska


Japonia
Osaka
Click for Osaka, Japan Forecast


Kraków
Click for Krakow, Poland Forecast



Powered by JapaneseStreets.com


Copy Mandarin text here to convert it to pin1yin1!
More pinyin and zhuyin conversion tools...

CTA - Closer to Asia Association CTA News service by Closer to Asia Association' width=
Pisz swój dziennik w Internecie